Pond Sterling informatie

De Pond Sterling is de munteenheid van het Verenigd Koninkrijk. Zolang er op een biljet ‘pound sterling’ staat, kan er in heel het Verenigd Koninkrijk mee betaald worden. Schotland en Noord-Ierland hanteren eigen biljetten, welke zijn uitgegeven door commerciële banken. Echter kan er met de Pond Sterling ook gewoon betaald worden in Schotland en Noord-Ierland.

Als ISO-code is Pond Sterling bekend onder GBP, wat staat voor Great British Pound. Het Pond teken ziet er als volgt uit: £. Het Pond teken symboliseert een letter L. dat is namelijk de eerste letter van het woord libra, dat in het Latijns pond betekent.

De Pond Sterling kan verdeeld worden in 100 pence, waarbij het enkelvoud een penny heet. Een kleine letter p is het symbool voor de kleinste munteenheid van de Pond Sterling.

Oorsprong van de Pond Sterling

De Pond Sterling de oorsprong uit de gewichtseenheid Troy Pound. De Sterling werd door Hendrik de 2de in 1158 in Engeland als munteenheid aangebracht. Het woord Sterling, is afgeleid van het Franse woord esterlin. Dit woord betekent sterk, maar ook standvastig. Dat is natuurlijk een prima naam voor een munteenheid.

De Sterling zelf was een zilveren penny. De waarde van die zilveren Sterling penny van toen is nu vergelijkbaar met ongeveer één pond.

In de achttiende en negentiende eeuw bleek de pond sterling inderdaad een erg sterke en standvastige munteenheid. Tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was de Pond Sterling de toonaangevende valuta in de wereld. Tegenwoordig zijn de dollar en euro in strijd om de belangrijkste valuta te zijn.

 

Pond sterling van vroeger tot nu

Tot aan 1971, werd een pond onderverdeeld in twintig shilling. Een shilling werd onderverdeeld in twaalf pence. Prijzen werden toen als L/s/d weergegeven. Dat betekende librae, solidi en denarii. Een product was dus bijvoorbeeld 3/2/4. Dat betekende drie pond, twee shilling en vier pence.

Vanaf 1971 gebruikt het Verenigd Koninkrijk echter een decimaal stelsel. Dat betekende dat een pond nu alleen nog maar bestond uit pence. Tegenwoordig is de pond sterling nog beschikbaar als één penny, twee pence, vijf pence, tien pence, twintig pence, 50 pence en één pond en twee pond.

In het hele Verenigd Koninkrijg kunt u betalen met de pond sterling.

Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20 en 50 van de pond sterling.